Erasmus MC Kanker Instituut

Sinds oktober 2014 is Marcella werkzaam als muziektherapeut in het Erasmus MC Kanker Instituut. Dankzij verschillende giften kan zij sinds 2017 voor 16 uur per week (2 dagen, maandag en donderdag) werken in het ziekenhuis. Muziektherapie valt onder het Patientinformatiecentrum Oncologie, informatie op: www.erasmusmcpatio.nl 

Marcella is werkzaam op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis, waaronder bijvoorbeeld Hematologie, Oncologie, Neurologie en sinds kort is er ook een pilot gestart met muziektherapie op de IC.

Als je getroffen wordt door de ziekte, staat je leven even stil en helemaal op zijn kop. Naast alle medische noodzakelijke handelingen en het starten van bijvoorbeeld chemotherapie bij kanker en een opname, is er binnen het ziekenhuis ook complementaire zorg. Vanuit de afdeling Ontspanning kan dan ook muziektherapie aangeboden worden, waarbij de muziektherapeut op de kamer muziek voor en met de patiënt komt maken.

Wat zijn de mogelijkheden
– Privé mini concert aan het bed
– Samen muziek maken, dankzij giften zijn er voor patiënten bijvoorbeeld keyboards en gitaren beschikbaar.
– Samen luisteren naar muziek
– Samen teksten schrijven en dit op muziek zetten ter verwerking van het ziek zijn of juist om een stukje herinnering of nagedachtenis voor dierbaren op papier te hebben
– Je eigen lied opnemen. Dankzij een gift is er een prachtige microfoon beschikbaar die ook mee mag op de kamers waardoor ook voor de isolatie patiënten dit allemaal mogelijk is.

Daarnaast zijn er in PATIO ook iedere maand workshops muziektherapie. Waarbij men ook mee kan zingen met de muziek die gespeeld en gezongen word.

Kortom even een moment genieten, je niet ziek voelen, ontspannen, plezier beleven, emoties kunnen uiten en een moment weer jezelf zijn in deze moeilijke fase van je leven.

CD – Gedragen in het Licht en Klanken vol warmte en licht
“Het is mooi om dit als een klein cadeautje aan de patiënten te mogen overhandigen, de glimlach die er op een gezicht van iemand verschijnt en hoe iemand geniet van de muziek, daar doe je het allemaal voor”, aldus Marcella van der Heijde-Keijzer, muziektherapeut.